Přihlaste se a využijte web naplno TERARKA.NET »

Chameleon jemenský> bílá helma

 

NápovědaFórum » Ještěři » Nemoci 

+ přidat příspěvek
Chameleon jemenský> bílá helma
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2014 18:01 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: kika
Co pomůže ( nám ) je když nám poskytneš maximum fotek o chovu, ideálně fotky zranění,....terária,.... takhle nikdo neporadí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2014 11:15 kika – odřenina
Ahoj mám chamču a ten spadl na přilbě se mu odlouply šupiny a pokožka na hřbetním hřebenu hrana teraria otisklo bna druhe straně pomůže betadinová mast dík za odpiověď :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2014 12:59 Muž Střelec [74] - Ještěři – problém s přilbou
Fotka k příspěvku Od spálení loni v létě má můj Strašík problém se špičkou přilby. Po svléknutí prvního strupu někdy v srpnu se rána zatáhla a zaschla a od té doby je bez ohledu na svleky špička suchá. Nějakou dobu okolo "vlají" odrbané vrstvy šupin na přední hraně, kde se stýká přilba s rostlinami a překážkami. Poslední dobou to vypadá dost ošklivě, byť zvířeti to zatím zjevně nevadí. Otázkou je, jestli to nějak řešit, nebo to dál ignorovat - "zásekem" zachytává o překážky, občas mu v tom zůstane kus listu a je otázkou času, kdy se to o něco pořádně drbne.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.07.2013 07:32 Muž Střelec [74] - JeštěřiRe: Pogona
O doktorech mi nemluv. Kdysi jsem měl bouchlej poslední článek prstu, slepej týpek v ambulanci nerozluštil chorobopis a nechal mi to zagypsovat až po loket tak šikovně, že ten bouchlej článek volně koukal ven. Když jsem se ozval, tak to sved na nečitelnost dolumentace. Písmenka na psacím stroji rozeznával z 15cm... Přitom stačila malá plastová dlaha na prst.

Co se týká šlicu na přilbě, opravdu šlo o "obnovované" přismahnutí UVB. Strašík čas od času opíral špičku přilby o spodní závit trubice. UVB nepálí hned, jako klasické žárovky, ale až s několikavteřinovým zpožděním - to už bývá pozdě (ověřeno jak pozorováním, tak na vlastní kůži). Víceméně se tak potvrdila slova prodejce o schopnosti jeho chamíků opakovaně(!) se spálit.
Už se to zjevně lepší. Zase začíná sarančata žrát z ruky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.07.2013 21:42 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Střelec
Střelec napsal: To je cirkusu, jako kdybych s tím ještěrem spal. Přitom jsem v souladu s literaturou jenom opatrně ošetřil (vydezinfikoval) něco, co se mi zblízka jeví jako poranění

Jeví se Ti toak, nebo to je poranění. Kdyby např. doktoři sádrovali to, co se jim jeví jako zlomenina, měl bych dnes už potřetí sádrovanou ruku,....

Dokud zvíře žere, je vše OK, netřeba víc řešit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.07.2013 13:12 Muž Střelec [74] - JeštěřiRe: elegans1
V reálu toho zdaleka tolik neřešim, jak se to jeví z textu. Jenom zatim nedokážu jako začátečník vyplašenej literaturou a divokejma skazkama odhadnout, co je banalita a na co si dávat majzla. Takže prezentuju z pohledu mazáků každej prd. Ten divnej flek na zadní straně přilby mi až tak banální nepřipadal. Podobný fleky na člověku většinou znamenají pravidelný návštěvy chirurgický ambulance se škrabáním rány a výplachem dezinfekcí.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.07.2013 12:36 elegans1 Re: Střelec
Já ti nevím,ale já u svých cca 100 chovných zvířat nemám za rok tolik problémů jako ty za týden.Prostě nic se nemá přehánět.Že na zvířeti zůstalo kousek svlečky nebo má tři šupiny odřené,bych neřešil.Pokud dobře žere,nechybí mu nic.Ono je kolikrát lepší menší problém nechat být tak,než se snažit to nějak řešit veterinářem a podobně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.07.2013 08:00 Muž Střelec [74] - JeštěřiRe: Landvir
To je cirkusu, jako kdybych s tím ještěrem spal. Přitom jsem v souladu s literaturou jenom opatrně ošetřil (vydezinfikoval) něco, co se mi zblízka jeví jako poranění (naštěstí cizí), na jaký loni na plachetnici padly dvě lahvičky betadinu v průběhu jednoho tejdne.

OK. Takže nakrmit, orosit a vykydat (případně pustit na procházku) + jednou za kvartál generálka terárka. Nic víc.

Držel jsem se dostupné literatury (ta kapitolami o chorobách celkem vyděsí, stejně jako tvrzením, že zvíře do poslední chvíle předstírá dobrý stav), a vycházel ze skutečnosti, že postižené místo nevypadá zrovna zdravě. Osobně mám strach z plísně - občas dělám s "vykvetlým" materiálem a mám celkem slušnou představu, co to svinstvo dokáže.

Co se týká příjmu potravy, došlo po týdnu dovolené k mírnému poklesu. Problém je se svlekem - levý bok a levé nohy se začaly svlékat 1.7. a dosud se nesvlékly. Bok je v ploše šedý a jen velmi zvolna se po stranách odrbává. Totéž platí pro vnější povrch levé přední nohy (zadní je od včerejška čistá). 5 dní bych považoval za normální, ale tohle už se táhne třetí týden.

Obecné, naživo sdílené názory několika místních se liší - od přístupu "chameleon je spotřební zboží, v případě choroby dorazit a pořídit dalšího" po "každá ďubka je příznakem zanedbané péče a pokud nepoběžíš k veterináři, budeš popraven".
Takže bych rád viděl definici toho, co by mělo být "normální".
Krmím, rosím, vykydávám, pouštím na procházku, pozoruju (on mě taky, zejména při modelaření, nebo šití). Když se mi něco nezdá, holt se blbě ptám (a dokumentuju), nebo postupuju dle literatury.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.07.2013 04:56 R Muž Landvir [231] - JeštěřiRe: HammerJoe
ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2013 19:52 Muž HammerJoe [93] - JeštěřiRe: Pogona
Amen potlesk
Naprosto souhlasím už té přehnané péče bylo dost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.07.2013 19:44 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: Střelec
Na chameleonovi na obrázku není nic divného, jak už jsem asi desetkrát psal, je fajn, že máš o zvíře starost, ale moooc všechno přeháníš. Ve vzkazníku jsi psal, že pro jistotu jsi mu namazal přilbu hypermanganem,.... proboha PROČ?

Přestal snad chamík žrát na víc než týden? Změnilo se u něj razantně chování? Tráví většinu času na zemi? Má tmavou barvu?

Na všechny otázky si dovolím sám odpovědět :" NE!"

Ty to zvíře svojí úzkostnou péčí opravdu do Vánoc utrápíš, opravdu se nad tím zamysli,...
Navíc, když chamíka něco pálí - má reflexy a pudy, takže na 100% uhne a nenechá se soustavně pálit objímkou ( viz. co jsi mi psal ve vzkazu ).

Mmch. spálenina u ještěrů vypadá úplně jinak. Na obrázku je zdravý, hezký chameleon, který bude mít akorát stres, Tvou zbytečnou přestavbou terária, "preventivním" mazáním a patláním těla čímsi, apod.....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.07.2013 07:56 Muž Střelec [74] - Ještěři – Popálenina?
Fotka k příspěvku Tak se mi fleky zezadu na přilbě podařilo po jistém souboji nafotit. Mám podezření, že jde o popáleninu od UVB "žárovky" - Strašík se o ni často opíral právě touhle částí. Posunul jsem proto klacek, na kterém se mu to stává a ještě zahejbam se zbytkem. Taky se objevily šedé fleky na ocase a hřebenu za hlavou, ale ty se celkem rychle svléknou a zmizí.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.07.2013 13:07 Muž Střelec [74] - JeštěřiRe: TerisSs
Fotka k příspěvku Mě se taky loupe na špičce - poslední dobou s oblibou leze pod stropem a dře se při tom o ventilační mřížku. Navíc se mu zezadu udělal nějaký divný flek, který nevypadá jako obvyklé hříčky pigmentace. Bohužel - fotka přes ventilaci je dost nezřetelná, pokusím se udělat nějakou lepší.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.07.2013 18:57 TerisSs Re: Pogona
To ne.. už to má dlouho.. tak 2-3 měsíce .. Není to svlékání :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2013 20:38 R Muž Pogona [762] - JeštěřiRe: TerisSs
Dle odlupující se kůže na vrcholku přilby soudě, jde do svleku ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2013 20:02 TerisSs – Chameleon jemenský> bílá helma
Fotka k příspěvku Ahoj.. chtěla jsem se zeptat co by mohlo být mému chamíkovi.. Má na helmě něco bílého.. vypadá to jakoby byla suchá ale sáhnout si na ni nenechá.. Napadlo mě, že by to mohlo být nadbytkem vápníku a ostatních vitamínů.. Co myslíte? (má 1 rok) hmm
 

+ Přidat reakci


Zpět na obsah sekce Ještěři • Zobrazeno 204x

© TERARKA.NET - https://terarka.net/forum/1069-chameleon-jemensky%3E-bila-helma